понеділок, 5 червня 2017 р.

ВОРОТА У ДИКАНЬКУ

 ВІЗИТКОЮ Диканьки є Тріумфальна арка, вона впадає в око  кожному подорожуючому, бо знаходиться при в’їзді до селища. Символ Диканьки можна тлумачити як:


1-  Арка-єдиний пам’ятник на теренах України,  що увінчує тріумф перемоги у Вітчизняній війні 1812 року з французами.

 2 -  Арка – парадні ворота, помпезний жест поклоніння імператору Росії Олександру I, що заїхав до Диканьки. 

3- Врешті, Аркою Кочубей увіковічив своє ім’я, її всі називають  - Кочубеївські ворота.


Так от: 3 серпня 1820 року як парадний в'їзд до садиби Кочубеїв було відкрито Тріумфальні ворота, споруджені в пам'ять приїзду до Диканьки імператора Олександра I (автор проекту – академік архітектури Луїджі Руска). Її  було відкрито задовго до того, як аналогічні споруди було зведено в Росії – Нарвські тріумфальні ворота у Санкт-Петербурзі за проектом архітектора В.П. Стасова (1834 р.) та Московські тріумфальні ворота на Кутузовському проспекті у Москві відомого зодчого Й.І. Бове (1827 – 1834 рр.). Всі ці арки є архітектурними пам'ятниками епохи і мають велику історичну цінність. 
Споруджені за ініціативою В.П. Кочубея (учасника визначальної військової ради в Філях та одного з активних діячів антинаполеоновської коаліції) Тріумфальні ворота стали історичним символом Диканьки,  неповторною окрасою.


У роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945р.) арка надзвичайно  постраджала. В 1953 р. була мало не знесена. В липні 1954 р. відреставрована. У 2008р. проведено капітальний ремонт за кошти диканського мецената Ю.М.Кішенця.

Немає коментарів:

Дописати коментар