14 серпня в народі святкують свято Маковія,
яке в
церковному календарі називається днем
семи мучеників Маковеїв.
З цього
дня розпочинається «спасівка» — піст,
який триває два тижні. В цей день у
церквах святять воду, квіти і мак. З дитинства пам'ятаю, як моя рідна БАБУСЯ ТЕТЯНА робила ШУЛИКИ на МАКОВІЯ, ми дітьми кращого десерту з роду віку не куштували - таке було відчуття. В печі пікся пісний пиріг. Ще гарячим (бо ми не витримували чекати доки охолоне) руками ламали на дрібні шматки і клали до глиняної миски (саме до такої, бо в іншій не смакувало!), де маку тертого було аж через вінця. Бабуся качалкою терла-м'яла-розтирала до молочка мачини, нас малих не підпускала - бо як допадемося до смакоти -то мало лишиться! До розтертого маку та дрібних шматків пирога клали цукру- не жалкуючи, заливали охолодженою перекип'яченою джерельною водою - і за ложки! Боже, яке то було солодке блаженство! Ложкою черпали аж по самому дну миски, щоб саме тобі побільше дісталося маку та заїдали солоденькою юшечкою з водиці і молочка маку!
ВАМ приходилось пригадати запах із дитинства? А я пам'ятаю смак МАКОВІЯ-МАКУ-ШУЛИКІВ!
На Маковія кожний мав букет квітів,
в якому обов’язково присутні великі
достиглі голівки маку. Такий букет
називається «маковійчик» або «маковейка»
і в ньому можуть бути і чорнобривці,
і жоржини, і айстри, і гвоздики,
і барвінок, а також різні трави
(які в народі називають зіллям, зіллячком):
васильки, м’ята, чебрець, любисток,
петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.
19 серпня - ЯБЛУЧНИЙ СПАС. Цей день мені також пам'ятний , бо це ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ МОГО РІДНОГО ДІДУСЯ ОМЕЛЬКА. І дідусь і бабуся вже давно на небесах, я вчора ходила на СПАСА ЯБЛУЧНОГО до ТРОЇЦЬКОЇ ДИКАНСЬКОЇ ЦЕРКВИ із яблуками, зараз вони особливо смачнючі.
А сьогодні пекла яблучну шарлотку, вона
надзвичайно смачна і подобається моїм гостям.
НЕ чекайте класичного рецепту, ШАРЛОТКА , як борщ - страва сугубо індивідуальна!
РЕЦЕПТ:склянку варення (яблучне, чи абрикосове,або сливове-байдуже, всяке додасть пікантного смаку) збити у пишну піну із повною столовою ложкою соди, погашеної оцтом.
Далі просто:1 яйце
1 склянка цукру
1склянка домашнього кислого молока.
Ретельно перемішати, додаючи борошна до консистенції густої сметани. Все тісто на листі розтянути-розрівняти ложкою , в яке утопити часточки яблука і у гарячу духовку. Випікати до рум'яного кольору.
Если верить лохматым поваренным книжкам дореволюционных времен, шарлотка и не пирог вовсе даже, а пудинг из черствого хлеба и заварного крема с ликером и фруктами, который готовили запасливые английские домохозяйки.
К началу XIX века с легкой руки знаменитого повара Мари-Антуана
Карема этот многосоставный десерт перекочевал во Францию, где под сенью
Версальских аллей снискал любовь и нашего царя-батюшки, пребывавшего там
о ту пору. Дело было весной 1814 года, когда русские войска во главе с
Александром I вошли в Париж. Высокопоставленного гостя встречали радушно
и угощали изысканно. Подали на десерт шарлотку, назвав ее сharlotte
russe (русская шарлотка), якобы в честь жены его брата Николая II
Александры Федоровны, урожденной принцессы Фредерики Шарлотты
Вильгельмины, которая также была известна как Шарлотта Прусская. Вот
такие хитрые французы.До речі, мова йде саме про того ОЛЕКСАНДРА, на честь якого у ДИКАНЦІ красується АРКА.
Шарлотка може і французький витвір, а от пригощалися нею гості із міста КРИВИЙ РІГ. ОЛЕКСАНДРА та ПАВЛО скористалися моїми запросинами на СОРОЧИНСЬКУ ЯРМАРКУ. Сьогодні відбулося урочисте її відкриття. А вже завтра чекайте фотозвіт про відвідини гоголівського ярмарку ПАШЕЮ та САШЕЮ.
PS. ВИ ще не запізнилися ярмаркувати, та поспішайте, бо свято проходить стрімко, і як же без ВАС? "ЗАТИШНА ОСЕЛЯ" готова ВАС зустріти, телефонуйте :
066 78 313 26 - ВАЛЕНТИНА ІВАНІВНА.
Немає коментарів:
Дописати коментар