четвер, 5 грудня 2013 р.

ХРАМИ ДИКАНЬКИ

У  ДИКАНЦІ знаходяться  два діючих храми. Обидві святині збудовані ще у XVIII столітті

Троїцька церква -  колись  храм заможних козаків і зараз шановане святе  місце диканчан. Буремні часи проносились над її куполами, повну реставрацію та ремонт вона пережила, та саме її у своїх літературних творах зобразив МИКОЛА ГОГОЛЬ
Церква стоїть у історичному центрі ДИКАНЬКИ , знаходиться за 300 метрів від садиби "ЗАТИШНА ОСЕЛЯ"
МИКОЛАІВСЬКА церква оповита легендами про місце побудови, бо знаходиться у лісі, на місці пенька, де селянка, збираючи гриби-ягоди, узріла ікону МИКОЛІ-ЧУДОТВОРЦЮ. Не гоже святині перебувати в лісі серед звірини, тож  перенесла у одну із діючих церков до Диканьки, за 5-6 км звідси. Та ікона через певний час знову опинилась на попередньому місці виникнення. Зрозуміло - це вказівка божа, і побудували церкву саме на місці знахідки спочатку дерев'яну, потім кам'яну, бо прихід був велелюдним. Звідусіль йшли вклонитися  і помолитись до чудотворної ікони. Казали, що  дзвони її дзвіниці чутно при тихій погоді аж до ПОЛТАВИ.  На території цьго храму проходить міжнародний щорічний фестиваль "ДИКАНСЬКІ ПЕРЕДЗВОНИ"(див. публікацію раніше)


МИКОЛА ГОГОЛЬ завдячує своїм народженням саме цій  церкві, бо мати письменника не раз і не два ходила за 70 км просити у господа дитину, молилася іконі СВЯТОМУ МИКОЛАЮ. Коли народився хлопчик, хоч і кволий та живий, не вагаючись, дали ймення МИКОЛКА. І понині до цього храму ходять вимолювати за діток......Миколаївський храм згодом став сімейною церквою КОЧУБЕЇВ, бо саме з ДИКАНЬКИ розпочався їхній родовід. Під церквою знаходиться усипальня, де вісім Кочубеїв покояться у гробниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар