четвер, 13 серпня 2015 р.

ПЕРШИЙ СПАС - МАКОВІЙ


Свято Маковія більш знамените під назвою Медовий Спас. Деякі вважають Маковей - святом врожаю. Завдяки таким дарам природи, Маковей багато хто розуміє буквально, «Маковей» - означає свято маку.Однак, у православ'ї своє трактування Маковея. У цей день згадують подію, яка описано в Старому Завіті. Смерть Макковейскіх мучеників, які загинули за віру в Ісуса Христа. Можливо, звідси пішла назва «Маковей».
На Маковія треба приготувати «маковійську квітку» - букет, який складається з багатьох рослин - м’яти, чебрецю, нагідок тощо. Вважається, що кожна рослина має властиве їй магічне значення. Всі рослини разом із кількома голівками маку освячуються в церкві. За народним повір’ям, мак, як і духи багатьох інших квітів та рослин, можуть допомогти у багатьох починаннях.
Є багато легенд про походження рослини.  В одній із легенд позначається, що квітка червоного маку символізує поєдинок кохання й ненависті. Червоні пелюстки - це кохання, чорна серцевина - ненависть.
Доречно також нагадати, що цього року як символ перемоги над нацизмом в Україні почали використовувати квітку червоного маку. Графічне втілення-алюзія, з одного боку червоного маку, з іншого - кривавого сліду від кулі, передає глибину сенсу війни, розповідає про страждання, про смерть, про героїзм, про  загиблих .

Коржі з маком. Обрядовою їжею цього дня є «шулики», або «ломанці».Цю страву залюбки їдять діти.14 серпня відкриває Успенський піст, тісто для коржів має бути прісним й пісним.
Інгредієнти: 800 г борошна; 300 г сироватки (можна кислого молока); 1 яйце; дрібка солі; 1 столова ложка цукру; 1 чайна ложка соди. Для заправки: вода кип’ячена холодна - 2 літри, 300 г маку, цукор за смаком.
Спосіб приготування. Передусім з борошна, кислого молока, солі і соди приготуйте тісто для коржа. Тісто добре вимісіть, розкатайте, викладіть на деко і ножем намалюйте клітинки, щоб потім було зручніше ламати (якщо не малювати — тоді шматочки вийдуть неправильної форми). Проколіть коржі виделкою і випікайте.
Приготування макової заливки (макове молочко): мак залийте окропом, дайте постояти 2 години, злийте воду і розітріть мак (колись його розтирали в макітрі, але якщо макітри немає — підійде і блендер), помалу додаючи холодну кип’ячену воду, поки вся суміш не набуде білого кольору. Додайте мед за смаком. Готовий корж остудіть, поламайте шматочками, складіть у глиняний горщик або глибоку миску і залийте маковим молочком. Перемішайте і дайте просочитися, щоб коржі стали м’якими та соковитими.

Немає коментарів:

Дописати коментар