неділя, 20 серпня 2017 р.

У СОРОЧИНЦІ НА ЯРМАРОК!

Етномістечко “Сорочинський Ярмарок”

(Полтавська обл., Миргородський район, с. Великі Сорочинці)

 Національний Сорочинський ярмарок – це найбільший в Україні ярмарково-виставковий захід. Його унікальність полягає у тому, що він зберігся з XVIII століття до наших днів. Проводиться традиційно один раз на рік  вкінці серпня, на ярмарк овій площі в 16,2 га під відкритим небом в центрі села Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області. Ярмарок надзвичайно колоритно описаний в повісті генія світової літератури Миколи Гоголя “Сорочинський ярмарок” (цикл повістей “Вечори на хуторі біля Диканьки”).

 Щороку участь у ярмарку беруть понад тисячу підприємств, приватних підприємців, майстрів народних промислів, закладів громадського харчування, дитячих розваг і т. і. На п’яти сценах свою майстерність демонструють від 2 до 4 тисяч учасників мистецьких колективів народної музичної, пісенної і танцювальної творчості. Серед понад півмільйона людей, які відвідують ярмарок, до 30 делегацій з країн близького та далекого зарубіжжя, представники дипломатичних місій, акредитованих в Україні, понад 300 журналістів друкованих і електронних засобів масової інформації, керівники нашої держави та інші високоповажні гості.

 На сьогодні Національний Сорочинський ярмарок – це єдиний в Україні захід, відвідання якого дає якнайповніше уявлення як про нашу державу, так і про її народ.

 Особлива гордість організаторів ярмарку – це етнографічна територія та містечка майстрів. В етнографічній території знаходяться відтворені чи реконструйовані будинки сільських жителів України XVIII–XIX століть (різного соціального статусу – багатіїв, бідняків, середняків), в кожному з яких розташований вільно відкритий для всіх бажаючих етнографічний міні музей. В експозиціях цих музеїв представлені меблі, посуд, одяг та інші побутові артефакти тієї чи іншої історичної епохи, що відтворюють життя українців в певний історичний період. Експозиції постійно поповнюються за рахунок придбань, здійснених організаторами в ході етнографічних експедицій.

 Два містечка майстрів дозволяють скласти повне уявлення про традиційні народні промисли та мистецтво усіх без винятку регіонів України. Переважна більшість представлених там виробів – ручної роботи, дуже високої якості.

 Особливої уваги заслуговує культурна програма ярмарку. Протягом усіх шести днів на п’яти сценах постійно виступають мистецькі колективи та окремі виконавці, як професійні, так і самодіяльні.

 Актуальність та привабливість Національного Сорочинського ярмарку полягає в тому, що він перетворився в центр народної культури і розвивається саме в цьому напрямку. Зберігаючи ярмаркові традиції далекого минулого, нинішній ярмарок надає їм нового сучасного звучання, вдало і зі смаком поєднуючи у собі історію та сьогодення, впевнено дивлячись у майбутнє.

 Традиційно відбувається виїзд на справжніх, єдиних в Україні волах, гоголівських героїв та “самого М.В. Гоголя”, у виконані професійних акторів.

 Любов до Національного Сорочинського ярмарку завжди об’єднувала українців, а сам ярмарок став територією миру, злагоди і єднання!

Немає коментарів:

Дописати коментар