четвер, 23 серпня 2018 р.

ТЕПЕР ЖАБОКРИЦЬКА ПЛОЩА НЕ ДЛЯ ЖАБ

Ярмарковий рух в Україні має багатовікову історію. Уже в 40-х роках XIX ст. тут діяло 12 тисяч ярмарків, у тому числі 178 великих і середніх. СОРОЧИНСЬКИЙ не був ні найбільшим з них, ні найвідомішим. Село Великі Сорочинці Миргородського району, напевне, й залишилося б, як і багато інших сіл Полтавщини, маловідомим, якби його не прославив на віки великий земляк — український і російський письменник Микола Васильович Гоголь.

    А Жабокрицька площа, на якій  нині  розгорнувся СОРОЧИНСЬКИЙ ярмарок, залишилася б місцем поселення жаб, різноманітного птахства і
комарів.

  В повісті «Сорочинський ярмарок», що є складовою частиною «Вечорів на хуторі біля Диканьки», Микола Гоголь описує, як люди з усіх кінців їдуть на ярмарок, щоб торгувати і придбати.
"Такою розкішшю блищав один із днів спекотного серпня тисяча вісімсот… вісімсот… Так, літ тридцять буде назад тому, коли дорога, верст за десять до містечка Сорочинців кипіла народом, який поспішав із усіх навколишніх і далеких хуторів на ярмарок. З ранку ще тягнулися незмінною низкою чумаки з сіллю й рибою. Гори горщиків, закутаних у сіно, повільно рухалися, здається, нудьгуючи своїм ув'язненням і темрявою, місцями тільки якась розписана яскраво миска або макітра хвалькувато висловлювалася з високо накопиченого на возі тину й привертала розчулені погляди прихильників розкоші. Багато перехожих поглядали із заздрістю на гончара, який повільними кроками йшов за своїм товаром, турботливо обкутуючи глиняних своїх франтів і кокеток ненависним для них сіном.
Одиноко в стороні тягнувся на стомлених волах віз, навалений мішками, прядивом, полотном і різною домашньою поклажею, за яким брів, у чистій полотняній сорочці й забруднених полотняних шароварах, його господар…"

   Господарі нинішнього ярмарку такі ж поважні, як і за часів Гоголя. Майстровиті, творчі,їхній  крам самий різноманітний, як кажуть, на різні смаки.

   Працюють містечка майстрів, курінь Хіврі, дитячі майданчики творчості, ятки зі смаколиками, національною кухнею.


Немає коментарів:

Дописати коментар