понеділок, 12 серпня 2019 р.

БІЛЬСЬК - ПАМ'ЯТКА СКІФСЬКОЇ ДОБИ

Більське городище VІІІ – ІІІ ст. до н. е. є унікальним археологічним об’єктом культурної спадщини України. Пам’ятка визнана вченими найбільшим укріпленим поселенням у Європі доби раннього залізного віку. Археологічні дослідження підтверджують, що на цій території існував тогочасний політичний, економічний і культурний центр давнього переддержавного утворення племен Дніпровського лісостепу. Городище ототожнюється науковцями зі славетним містом Гелон. Також у своїх працях про нього згадує давньогрецький історик Геродот.

Окрім цього, територія городища багата на природні об’єкти, де рослинний світ і ландшафт є заповідними.

Враховуючи значимість стародавнього протоміста як визначної пам’ятки археології, рішенням Полтавської обласної ради від 15 квітня 2005 року було створено комунальну установу «Історико-культурний заповідник «Більськ» Полтавської обласної ради. Мета діяльності установи – популяризація найдавнішої історії України. Також ознайомлення широких верств населення з унікальною пам’яткою скіфської доби. І звісно ж дослідження та збереження археологічних культурних нашарувань, природних та історичних ландшафтів Більського городища та його околиць. На сьогодні Більське городище є пам’яткою археології національного значення з охоронюваною територією площею понад 7500 га. Територія заповідника має винятковий науковий, експозиційний та рекреаційний потенціал.

Нині Історико-культурний заповідник “Більськ” активно докладає зусилля задля відкриття на території Більського городища авторитетного науково-дослідного центру і Музею просто неба. Там будуть відтворені елементи скіфських укріплень, житлові, ремісничі, культові об’єкти населення доби раннього залізного віку.

Немає коментарів:

Дописати коментар