понеділок, 17 серпня 2015 р.

ДЕНЬ ТРЕТІЙ: ЕКСКУРСІЯ ДО МИРГОРОДА


Найвідоміша у світі калюжа знаходиться на полтавщині, у місті Миргород. Вона прославилася завдяки письменнику Миколі Гоголю. «Прекрасна калюжа!» – Захоплювався він у «Повісті про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем». «Чудный город Миргород! Каких в нем нет строений!.. Если будете подходить к площади, то, верно, на время остановитесь полюбоваться видом: на ней находится лужа, удивительная лужа! единственная, какую только вам удавалось когда видеть! Она занимает почти всю площадь. Прекрасная лужа! ».
Одному Богові відомо, з якого часу ця калюжа існувала в Миргороді. У 80-х роках ХVІІІ століття, коли готувалась відома подорож імператриці Катерини ІІ на південь, центральна частина сучасної вулиці Гоголя була нашвидкоруч забрукована.

 вулиця одержала офіційну назву Катерининський тракт, а миргородці називали її «кам’янкою». 3 часом від старої бруківки залишилися тільки окремі камені, по яких ще можна було сяк-так пройти, коли починалися дощі й невилазна грязюка. З легкої руки Гоголя калюжа на всю площу, а точніше симпатичний ставок, стала однією з головних пам`яток Миргорода. 
Ця водойма і місцевість навколо є ідеальним місцем для прогулянок. У ставку живуть лебеді, а поруч знаходиться Успенська церква. У 2009 році неподалік від ставка звели пам`ятник Гоголю на честь його 200-річного ювілею. А на березі калюжі встановили скульптури героїв гоголівських творів. Серед них і свиня – де ж їй ще валятися, як не у великій калюжі? Тут і коваль Вакула, який дарує черевички своїй коханій Оксані, і Пузатий Пацюк, і хитра Солоха, і хвалькуватий Хлестаков. Приїжджайте у Миргород – і ви познайомитеся з ними ближче.


"Прекрасна калюжа" зовсім не висохла до наших днів. Секрет її невисихання жаркої літньої днини і незамерзання морозної зимової пори  на початку ХХ століття дав І.А.Зубковський, вказавши причиною цього те, що "живлять" калюжу підземні водяні ключі. Нині калюжа знаходиться дещо в іншому місці, ніж у часи Гоголя та Зубковського. Але не висохла вона і в наші дні, а по ній гордовито і велично плавають білі лебеді, які є справжнім об’єктом  замилування миргородців, курортників та, зокрема,  гостей "Затишної оселі".
Це був  третій день подорожей Алінки, Тані, Наташі та Віталія - гостей із Києва, які гостюють на полтавщині. А завтра буде ще цікавіше.........Завтра відкривається у СОРОЧИНЦЯХ ЯРМАРОК!

Телефонуйте з питань проживання
 під час Сорочинського ярмарку: 066 78 313 26 Валентина Іванівна

Немає коментарів:

Дописати коментар