вівторок, 18 серпня 2015 р.

ВСІ НА ЯРМАРОК!

СТАРТУВАВ
Сорочинський ярмарок-2015: 
які сюрпризи чекають в цьому році
 Свято сала, богатирські ігри, майстер-класи з гопака та гончарства, група «Друга ріка», заводний «Лісапетний батальйон» і «DZIDZIO» – все це чекає нас вже зовсім скоро.
 Куди традиційно всі поспішають наприкінці серпня? У Великі Сорочинці!
 Це час, коли тут можна подивитися рідкісні роботи майстрів з усієї України і прикупити вишиванку, зробити селфі з Президентом і Гоголем, вдосталь натанцюватися під українську музику і виступи зірок, покуштувати знаменитих полтавських галушок і просто душевно відпочити. 
Поспішайте,  Сорочинський ярмарок  стартував 18 серпня.
 Гуляння продовжаться ще 6 днів і тільки 23-го числа його учасники роз’їдуться по домівках. 
Порада: щоб побачити все, чи бодай щонайбільше, потрібно приїздити на декілька днів: 3-4.
Двохсотлітня історія ярмарку «Що, Боже Ти мій, Господи! чого нема на тому ярмарку! Колеса, скло, дьоготь, тютюн, ремінь, цибуля, крамарі всякі... так, що хоч би в кишені було рублів i з тридцять, то й тоді б не закупив усього ярмарку», – писав Микола Гоголь. На початку 19 століття Сорочинський ярмарок був великим дійством. До нього тяглися валки чумаків із сіллю і рибою, вози, на яких спочивали гори горщиків, закутаних у сіно. Пройшли століття, але і зараз українці, як і раніше, їдуть до Сорочинців, де їх чекають гончарі, ковалі та ткачі. І в цьому «родзинка» ярмарку – незважаючи ні на що, він зберіг свій неповторний колорит. До 1966 року ярмарок не працював, але потім його відновили. А з 1999-го він отримав статус національного. 
 Гостей обов’язково зустрічає «Микола Гоголь» – так віддають належне письменнику, який прославив Сорочинський ярмарок.
 Кожен день відбуваються театралізовані дійства, в яких беруть участь й інші гоголівські персонажі.
Відкривати ярмарок обов’язково приїжджають високі гості. Тут побували, мабуть, всі президенти і прем’єр-міністри України. 
Іменинники їдуть із Сорочинців з подарунками. Якщо на свій день народження ви їдете в Сорочинці, прихопіть із собою паспорт. У Сорочинцях можна обвінчатися! У капличці під час ярмарку править службу настоятель Спасо-Преображенського храму.
 На ярмарку обов’язково проходять майстер-класи. Іноді навіть нетрадиційні. Наприклад, одного разу вчили японської чайної церемонії і мистецтву орігамі.
 Щороку ярмарок відвідує мінімум 500 тисяч чоловік, а то і мільйон.
Містечко майстрів- це серце ярмарку. Ряди, в яких можна знайти все, що тільки душа забажає. Саме тут презентують свої роботи майстри, які з’їхалися з різних міст України і навіть інших країн. Знаменита вишивка з Решетилівки, кераміка з Опішні, ковані вироби із Західної України. 
 Але якщо сподіваєтеся, що тут можна щось купити задешево, забудьте: ціни досить високі. 
Майстер-класи – це окрема історія. Навчитися можна практично будь-якого традиційного українського ремесла.  Вас навчать танцювати гопак, готувати національні страви, плести з газет, виготовляти народні інструменти, жіночі прикраси, ляльки-мотанки, писанки...
Легенди ярмарку: рекорди та цікавинки Кожен рік організатори та учасники вигадують щось оригінальне. Наприклад, саме в Сорочинцях встановили рекорд України – спекли коровай «ось такої висоти, ось такої ширини». Він важив майже півтонни, а в діаметрі сягав 2 метрів!
Програма Сорочинського ярмарку-2015. Кожен день на 5 сценах ярмарку відбуватимуться фестивалі, конкурси і виступи. Вдень гостей розважатимуть колективи самодіяльності – від 2 до 4 тисяч співаків і танцюристів, в основному з Полтавщини. Переважно звучить фольклор, українська національна музика, проте узрієте і екзотику. 
 На ярмарку можна довго блукати – він займає 16 гектарів. 
У містечко майстрів ви потрапите одразу, як пройдете головний вхід. Далі побачите ще одну арку і один з головних символів Сорочинців – млин.Праворуч від нього знаходиться головна сцена, де проходять найкращі концерти. А далі ви потрапляєте в етнозону – відмінне місце для колоритних знімків. Усе стилізоване під старовину – ви ніби повертаєтеся в гоголівські часи. Мальовнича хатка – це так звана садиба Хіврі, однієї з гоголівських героїнь. Праворуч, відразу за млином, розташована садиба бідної сім’ї. А через вулицю, яка веде до каплиці Петра і Павла, будинок середняка і панська садиба.  У цьому ж районі знаходиться друга за важливістю сцена, де проходять церемонії закриття ярмарку. А ще куточок, де проходять майстер-класи. Їжа. Ви зможете скуштувати страви української, грузинської, азербайджанської, узбецької та інших кухонь. Вони знаходяться за етнозоною у напрямку головної арки. Ціни на них досить високі. До речі, гості з інших країн презентують не тільки національну кухню, але і продукцію. Наприклад, ароматні спеції. Якщо хочете знайти бюджетний варіант обіду – вам в зону підприємств громадського харчування, яких тут безліч. Неподалік від них перебувають «зручності» – і платні, і безкоштовні. Проммайданчик. На Сорочинці з’їжджаються не тільки майстри, але і виробники. Стрункими рядами вони шикуються за другою аркою. Спершу йдуть «їстівні» та речові ряди, а потім все, аж до машинобудування. В цьому році виробники із Харкова збираються здивувати першою вітчизняною жуйкою.
 Зона розваг. Вистачає майданчиків для малечі, а за зоною промвиробників розташувався луна-парк.
 На замітку: парковка платна, вартість – 15 грн.
 Де зупинитися Оселитися можна прямо у Великих Сорочинцях, привітні господарі із задоволенням нададуть житло, недолік: товкотнеча жахлива. Мабуть, одне з найцікавіших місць для поселення – «Хутір Гоголя», де можна навіть поспати на справжній печі: недолік- дорого. 
 Як варіант: Багато хто зупиняється в прилеглому Миргороді,  чи Диканці,  звідки легко дістатися до Сорочинців. Ціна за добу в приватному секторі – від 100–150 грн. Контактний телефон у Диканці: 066 78 313 26
 Як дістатися Найближче місто до села Великі Сорочинці – Миргород. Тут є залізнична станція, де зупиняються поїзди з Києва, Харкова, Полтави. Розклад можна побачити на офіційному сайті ярмарку. Далі слід сісти на автобус до Великих Сорочинців – він їздить кожні 15–30 хвилин, з 6 ранку до першої години ночі. Ціна – близько 15 грн. Якщо ви їдете автобусом з Полтави (близько 50 грн), то можна доїхати до Миргороду (автобус кожні півгодини). Або відразу до Великих Сорочинців (відправлення щогодини). Також у ці дні з кожного міста чи селища Полтавщини відправляються додаткові автобуси. Якщо ви їдете своєю машиною, то, наприклад, з Києва доведеться подолати 250 км. Слід їхати трасою М-03 і за Лубнами повернути на трасу Р-42.
 Який сувенір привезти Потрапили в Сорочинці? Прихопіть сувенір не тільки для себе, але і для близьких. Традиційно купують забавні свистульки або ось таких милих чоловічків. Хітом минулого сезону став туалетний папір з портретами Путіна і Януковича, рулон якого коштував 15 грн, і «золоті батони» по 20 грн. 
 Багато хто їде з вишиванками – у минулому році їх продавали від 200 до 500 грн. А футболки з веселими написами були по 150 грн. Часто полюють за гончарними виробами – торішня ціна стартувала від 30 грн. 

Немає коментарів:

Дописати коментар