четвер, 12 січня 2017 р.

ЩЕДРИЙ ВЕЧІР - ДОБРИЙ ВЕЧІР та СВЯТО МЕЛАНКИ

За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), – Щедрий Вечір. Це – залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем – це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об’єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки.  Внаслідок розбіжності, яка існує між Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі в році: офіційне святкування Нового року припадає на 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою складовою прадавнього календарного обрядового циклу українців, сьогодні носить назву Старого Нового року.
У навечір’я Нового року (тепер – 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік.
Увечері 13 січня ватаги щедрувальників обов'язково водять з собою КОЗУ!!! Де Коза туп-туп, там Жита сім куп!!! Де Коза рогом - там жито стогом!!!!  Як і на Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними: тут на столі й кутя, і ковбаси, й холодець, і шинка… і
  В-А-Р-Е-Н-И-К-И.   На Меланку вареники  є обов'язковою стравою, варяться  по-диканському: на пару -  всякі :
 із капустою, із картоплею,  із м'ясом,  із печінкою,  із вишнею, із сиром! Смачного!
        Щедрий Вечір! Добрий Вечір! Добрим людям на здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар