вівторок, 10 січня 2017 р.

ДИКАНСЬКИЙ ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ Д.М. ГАРМАША



Туристи, які подорожують по Полтавщині (а через Диканьку пролягає всесоюзний маршрут по гоголівських місцях), не обминають оздоблений мозаїчним орнаментом білий двоповерховий будинок у центрі селища - історико-краєзнавчий музей. Зібранітут універсальні документи, фотоматерали, речі знайомлять відвідувачів з історією краю, його сьогоденням.

Музей був створений 1959 року з
ініціативи педагогічного колективу Дикансткої середньої школи. Багато сил, енергії. часу віддав його організації вчитель історії Т.А. Перцюк, чий труд на ниві історико-краєзнавчої та пошукової роботи був відзначений ордером "Знак Пошани". спочатку музей діяв на громадянських засадах, 1967 року йому було присвоєно звання народного, а з грудня 1978 року музей став державним.
  Тут представлено понад 7600 експонатів, за кожним з яких – копіткі пошуки музейних працівників та місцевих ентузіастів, наукові дослідження. Багато історичних цінностейпердали в музейну скарбницю архіви та музеї Полтави, Києва, Москви та інших міст країни, уродженці краю – академік О.Н. Щербань, поет М.К. Пойдеменко, громадські активісти В.І. Личко, О.С. Тертицький, М.І. Купка, І.Т. Москіваць, Н.І. Дроб'язко та інші.
  Музей знаодиться у центрі селища, біля паровоза, як говорять у народі. Проте це музейний та історичний експонат є паровою машиною, яка у минулому виконувала механічну роботу у економії Кочубеїв.



Переміщення молотарки 15 парами волів, вдалині видніється парова машина.
 Фото часів КОЧУБЕЯ
Адреса музею: 38500, Полтавська обл.,
с-ще Диканька, вул. Незалежності (Леніна), 68
тел. 8(05351) 9-15-96, 9-14-58.
(проводиться попередній запис екскурсій)
e-mail: vs258@yandex.ru
www.dikanka–museum.yandex.ru
Години праці: вівторок - неділя з 9.00 – 17.00 год.
п’ятниця з 9.00 - 16.00 год.
вихідний: понеділок

Немає коментарів:

Дописати коментар