четвер, 14 липня 2016 р.

У НАС ПРОЙДЕ ФЕСТИВАЛЬ БОРЩУ


ГО Всеукраїнська Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні

Громадська організація «Туристичне СЕЛО Полтавщини»
Центр Української Культури та Мистецтва
Арт-Проект «ВЕЧОРНИЦІ»
ЕкоАгроСадибка салон-студія «Лялина Світлиця» проводить 13 серпня 2016 року  ІІІ фестиваль-квест
 "БОРЩИК У ГЛИНЯНОМУ ГОРЩИКУ"

 Впродовж кількох тисячоліть головною теплотехнічною спорудою, що використовувалася в традиційній культурі харчування мешканців України була вариста піч (хатня піч). Значною мірою на характер народної кухні вплинув основний спосіб термічної обробки продуктів, який багато в чому залежав від конструкції домашнього вогнища. На Україні це було вогнище закритого типу – вариста піч. Відтак переважно готували варену, тушковану й печену їжу у глиняному посуді. «Вариво з зіллям», з додаванням овочів, пізніше почали називати борщем, оскільки обов'язковою складовою частиною цієї страви були буряки, які мали назву «бърщь».
Фестиваль-квест популяризує ПОЛТАВЩИНУ як осередок народної гастрономії та органічної їжі і має на меті зробити
полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння. Під час заходу готуватимуться смачні і надзвичайно поживні БОРЩІ, які готували бабусі наших бабусь. Для них використовують лише здорові продукти. Під час приготування не використовують консервантів. Тільки ЗДОРОВА, НАТУРАЛЬНА, ЧИСТА  їжа! Подібна дефіляда відбулася вже двічі – у 2014 та 2015 роках.Захід, безумовно, має право на життя і заслуговує на рівень міжнародного. Тож тримаємо носи і носики за вітром, і як тільки чуємо запахи полтавської народної кухні зі сторони гончарської столиці України, вирушаємо на дегустацію таких простих, на перший погляд, популярних страв як БОРЩ, КАША КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, але які приховують в собі ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших.
Soup for the soul: Borscht, the traditional soup of Ukraine, is popular in different variations throughout Eastern and Central Europe. It is made with a beetroot base, giving it a deep reddish-purple color.
 Мета Фесту-Квесту: вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація культурних традицій Полтавського регіону, утвердження духовних, морально-етичних та естетичних цінностей українського народу, виховання в дітей і молоді любові до сім'ї, роду та держави, пропагування здорового способу життя, змістовного активного відпочинку, дбайливого ставлення до довкілля, залучення молоді до вирішення проблем територіальних громад у проектний спосіб.
Куратор – етнолог, керамолог, кандидат історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців, провідний популяризатор традиційної культури Полтавщини, Харківщини та Сумщини – Олена Щербань (066 18 45 061; 068 42 808 35),shcherbanjov@ukr.net
                                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар